Hautakiven valmistus on nykytekniikkaa ja käsityötä

 

Kivenhakkaajan ammatti on yksi historian vanhimmista ammateista. Kivi on jo aikojen alussa havaittu hyväksi ja kestäväksi materiaaliksi. Melko aikaisessa vaiheessa haudoille alettiin pystyttää kivestä tehtyjä muistomerkkejä muistuttamaan edesmenneestä vainajasta.

Nykyisin hautakivien valmistus on paljon koneellistettua käsityötä. Kiveä sahataan timanttiterillä ja myös kivien kiillotus tapahtuu pääsääntöisesti timanttityökaluilla. Koneet sahaavat kivet määrämittoihin, mutta esimerkiksi sivujen louhinnat tehdään täysin käsityönä moskaa ja kanttirautaa käyttäen.

Kivien kiillotus

Kiven kiillottaminen tapahtuu pääasiallisesti koneellisesti. Kiven pinnan hionta aloitetaan karkeilla timanttikivillä, joilla kiven pinta saadaan sahauksen jälkeen suoraksi. Hiontaa jatketaan vaiheittain hienompaan kivikarkeuteen siirtyen. Lopuksi kivi kiillotetaan erityisillä kiillotuskivillä, joilla kiven kirkas kiilto syntyy. Kiven kiillottamisessa ei käytetä mitään lakkaa tms. kemikaaleja vaan kiven tasaiseksi hiottu pinta kiiltää sellaisenaan. Kuitenkaan kaikki kivet eivät kiillä kuin peili, vaan kiven mineraalikoostumus vaikuttaa kiven kiiltoon. Tuotannossa olevat vakiokivet kiillottuvat kaikki hyvin, mutta jos asiakas tuo esimerkiksi oman luonnonkiven kiillotettavaksi, saattaa olla, että kiven pinta saadaan hyvin tasaiseksi, mutta kunnon kiiltoa siihen ei synny.

Hautakiven muotoilu

Kun kiveen tehdään erilaisia sahattuja tai kiillotettuja muotoja (esimerkiksi kaaripäälliset kivet) on sen valmistamiseen kaksi eri vaihtoehtoa. Muodot jyrsitään joko CNC -koneella tai muodot sahataan lankasahalla. CNC -koneella saadaan tehtyä monipuolisia ja vaativia kiillotettuja muotoja, kun taas lankasahalla saadaan tehtyä yksinkertaisempia sahatulla pinnalla olevia muotoja. CNC -tekniikan käyttö on viimevuosina kasvanut selvästi ja CNC-kone löytyykin nykyään kaikilta edistyksellisiltä hautakivivalmistajilta.

 

Hautakiven kaiverrus

Kiven yksilöllisyys syntyy kaivertajan kädentaitojen mukaan. Vaikka hautakivi suunnitellaan tietokoneella, kaivertaja kuitenkin tekee viimeisen asettelun kiveen. Kaivertajan ammattitaito ja visuaalinen näkemys luovat hautakivestä kauniin kokonaisuuden. Kaiverruksessa kiveen asetellaan nimet ja koristeet. Hautakiven kaiverruksessa kiveen päälle leikataan hiekkapuhalluskalvosta nimi- ja koristesabluunat. Hiekkapuhalluskalvo on kumia joka estää kiven kiillon rikkoontumisen. Hiekkapuhallettaessa kiveen kuluu noin 1-2 mm syvennys sabluunoiden mukaan.

Hautakiven kultaus tai maalaus

Kaiverrettavat nimet ja koristeet voidaan joko kullata tai maalata kiven väritykseen sopivalla maalilla. Kultauksessa kiveen maalataan mixtioniin sekoitettu pohjamaali, jonka päälle lehtikulta painetaan kiinni. Maalauksessa kiven teksti ja koristeet maalataan sopivalla värillä. Maali tarttuu hiekkapuhallettuun syvennykseen erittäin hyvin ja pysyy kymmeniä vuosia. Kultaus ja maalaus kestää olosuhteista riippuen noin 10 - 40 vuotta. Mikäli kivi on siitepölylle alttiilla paikalla (puiden alla) ja sitä puhdistetaan ahkerasti, saattaa kultaus kulua pois jopa alle 10 vuodessa.

Hautakiven pronssikirjaimet ja pronssikoristeet

Pronssikirjaimet ja koristeet kiinnitetään hautakiveen liimaamalla. Pronssikoristeiden takana on 10- 20 mm pituiset kierretapit, joille kiveen porataan reiät sopiviin kohtiin. Tämän jälkeen kirjaimet ja koristeet liimataan erikoisliimalla kiveen kiinni. Kiviliima pitää kirjaimet kivessä kiinni erittäin lujasti. Nykyaikaiset kiviliimat kestävät hyvin koviakin säävaihteluita.